Hazai pálinkafajták
Magyarország egyes területei - hasonlóan a borvidékekhez - kiemelkedő adottságokkal rendelkeznek egyes gyümülcsök aromagazdagságát tekintve. Jelenleg az alábbi tájegységek pálinkái tartoznak a kiemeltek közé:
Békési szilvapálinka
A kőrösök völgyében termett vörös szilvából évszázados hagyományú kisüsti rendszerű pálinkafőzéssel készült pálinka. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek köszönheti.
Gönczi barackpálinka
A Gönczi Magyar kajszibarack és a termőtáj kiváló jellegéből születő, különleges illat- és zamatanyagban gazdag pálinka, amely aromagazdagságban jelentősen különbözik más régiók barackpálinkáitól.
Kecskeméti barackpálinka
A környéken termesztett kajszibarackból készített, a gyümölcs illatát, ízét és zamatát megőrző, világhírű pálinka.
Szabolcsi almapálinka
A táj különleges, jó minőségű almát terem, melyből a hagyományos réz kisüstön történő lepárlás során készül a friss, üde gyümölcsízű és -illatú, kellemes aromájú almapálinka.
Szatmári szilvapálinka
Évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala, amely a gyümölcs aromagazdagságát koncentrálja a pálinkában, de leőnyös a fahordós érlelése is.
Egyéb pálinkafajták
A pálinka alapanyagainak felsorolásából kiemelhetjük a borókát. Nálunk a Felvidéken a borókafenyő bogyóiból (Baccoe Juniperi) készítik. E bogyók jelentékeny mennyiségű cukrot, továbbá kis mennyiségű illóolajat tartalmaznak. A bogyókat vizzel megtörik, majd a cukrot elerjesztik és a képződött szeszt desztillálják. Az így előállított pálinka többnyire 40-60% borszeszt tartalmaz, azonfelül csekély mennyiségű illó boróka-olajat, amelytől sajátos zamatúvá válik. Élvezeti szerként, és házi gyógyszerként egyaránt használják.